Stimuleren van eigen regie over loopbaan en ontwikkeling

Leren en ontwikkelen is bij de gemeente Waalwijk niet meer weg te denken. Dat was een aantal jaren geleden anders. Bezuinigingen, en als gevolg daarvan krimp van het personeelsbestand, zorgden ervoor dat opleidingen vaak alleen werden gedaan als er een noodzaak tot het opdoen van kennis was.

“Een aantal jaren geleden hebben we onze organisatie en haar medewerkers weer centraal gezet”, vertelt Moniek van Eijk, projectleider van ‘Vanzelfsprekend Waalwijk’. En ja, in Waalwijk ging óók de structuur op de schop. Minder leidinggevenden, verantwoordelijkheden lager in de organisatie. Je hoort of leest het vaker. Maar belangrijker nog: centraal stond de vraag: Wat is belangrijk voor de stad en haar inwoners en wat vraagt dat van de medewerkers?

“Het is een cliché, maar de wereld om ons heen verandert zo snel. Niet alleen is de verwachting van inwoners en ondernemers anders, ook verandert ons werk door technologische ontwikkelingen. We moeten blijven leren en ontwikkelen om mee te kunnen blijven doen. Tijdens ‘Vanzelfsprekend Waalwijk’ werd de Waalwijk Academie geboren. Een plek waarin collega’s kunnen leren en ontwikkelen. Voor en door elkaar, maar ook door professionele externe partners en in samenwerking met netwerkpartners. En dat blijkt een succes! Zo groot, dat de wens ontstond dit stevig te borgen in de lijnorganisatie.

Online Academie B.V. hielp ons een eigen online Waalwijk Academie te bouwen en in te richten. Daar komt veel samen. De planning en registratie van klassikale trainingen, inzicht in opleidingsbegrotingen, budgetten, kosten, leerpaden, opleidingsprofielen, e-learning, ‘quick-learning’ (filmpjes en handouts om te leren in 2 minuten) én een klussenbank. Het systeem is erg gebruiksvriendelijk, is interactief én het ziet er gelikt uit.

Met dit systeem besparen we tijd én tegelijkertijd professionaliseren we het leren en ontwikkelen in Waalwijk. Alles gaat digitaal. Van inschrijving tot intake en van presentielijst tot evaluatie.
Het allerbelangrijkste is dat medewerkers mede door dit systeem zélf eigenaarschap kunnen pakken op hun opleiding en ontwikkeling. Vanuit onze strategische HR-visie is dát wat we graag willen: Verantwoordelijke medewerkers die regie nemen over hun eigen loopbaan en ontwikkeling.”